Filteri i prepisani URL - zašto su važni?

11.05.2023

Zašto su filteri važni za pretraživanje sajta?

 

Filteri omogućavaju korisnicima da brzo i lako pronađu ono što traže na vašem sajtu. Na primer, ako imate sajt sa stotinama proizvoda, korisnik može koristiti filtere da ograniči pretragu samo na određenu kategoriju proizvoda, cenu ili boju. To mu pomaže da brzo i jednostavno pronađe ono što traži, čime se poboljšava korisničko iskustvo na vašoj web stranici.

 

Kako prepisani URL-ovi utiču na vaš SEO?

 

Kada se koristi prepisani URL, sistem umesto URL-a kreiranim kroz aktivaciju filtera koji Google ne može da indeksira zbog određenih karaktera, 301 redirekcijom preusmerava na custom URL. Takvu stranicu je moguće uređivati i menjati meta title, meta description i tekstualni sadržaj na samoj stranici. Ovakav URL poboljšava SEO jer pretraživači lakše prepoznaju i indeksiraju takve, statičke URL-ove, što znači da će vaša stranica biti bolje rangirana u pretraživačima.


Prednosti filtera i prepisanih URL-ova

 

Korištenje filtera i prepisanih URL-ova na vašoj web stranici ima mnogo prednosti. To uključuje poboljšanje korisničkog iskustva, poboljšanje SEO-a, lakše upravljanje sadržajem na vašoj web stranici, povećanje brzine učitavanja stranica i još mnogo toga. Osim toga, oni vam mogu pomoći da poboljšate konverzije i povećate prodaju.


Kako ih implementirati?

 

Implementacija filtera i prepisanih URL-ova može biti izazovna, ali postoji mnogo alata i resursa koji vam mogu pomoći u ovom procesu. Ako imate iskustva u razvoju sajta, možete ručno implementirati ove alate, ali postoji mnogo platformi i plugina koji vam mogu pomoći u ovom procesu. Najvažnije je osigurati da vaši filteri i prepisani URL-ovi rade ispravno i da se ispravno indeksiraju od strane pretraživača.

 

Kako izbeći potencijalne probleme

 

Kao i kod bilo koje druge tehnologije, filteri i prepisani URL-ovi mogu stvoriti probleme i izazove. Ovo uključuje probleme s dupliranim sadržajem, greške u implementaciji filtera, kao i povećanje broja URL-ova koji mogu usporiti vaš sajt. Važno je pratiti i rešavati ove probleme kako biste osigurali da vaša web stranica radi ispravno i da vaš SEO ostaje optimalan.

Kada koristite filtere i prepisane URL-ove, sledite najbolje prakse kako biste osigurali da oni rade ispravno i ne utiču negativno na SEO. Ovo uključuje korištenje rel = "canonical" tagova za označavanje glavne stranice kako bi se izbegli problemi s dupliranim sadržajem, korišćenje jasnih i lako razumljivih URL-ova, kao i ograničavanje broja filtera kako bi se izbeglo stvaranje previše URL-ova.

Filteri i prepisani URL-ovi su važni alati u web razvoju i SEO-u. Koristeći ih na pravi način, možete poboljšati korisničko iskustvo, poboljšati SEO, povećati brzinu učitavanja stranica i poboljšati konverzije i prodaju. Implementacija ovih alata može biti izazovna, ali kada sledite najboljie prakse i koristite adekvatne resurse, možete ih uspešno implementirati i upravljati problemima koji mogu nastati.

KomentariIme i prezime
Sajt
Email
Komentar
Zbog spama unesi kod :
Saglasan sam sa politikom privatnosti
poziv