Kako je Cukenberg opet poručio da je sajt, a ne Fejs okosnica internet nastupa

24.10.2017

Svaka promena u načinu prikazivanja objava na Fejsbuku ima uticaj na rad stranica i izaziva mnogo pažnje od strane svih onih koji imaju svoje stranice na Fejsbuku. Šta nam donosi nova promena sa Explore Feed-om i šta pametno možemo da naučimo iz cele priče?

 

Za većinu korisnika, Fejsbuk je ovih dana dobio novi izgled. Stari-dobri News Feed sada sadrži samo objave prijatelja i sponzorisane objave, dok su postovi stranica izlistani u odvojenom Explore Feed-u. Treba reći da nisu tačni napisi mnogih domaćih i stranih medija da je promena sada vidljiva svim korisnicima. Prosta anketa u našoj maloj kancelariji je pokazala da bar trećina korisnika još uvek ima News Feed kakav je i do sada bio.

 

Kako god, onaj ko ima Explore Feed, može mu pristupiti sa desktop uređaja preko levog sidebara, a sa mobilnih uređaja klikom na ikonicu rakete.

facebook explore feed desktop

Prema zvaničnim saopštenjima iz kompanije Fejsbuk, Explore Feed će korisnicima ponuditi objave stranica koje su lajkovali, ali i objave stranica za koje algoritam sam proceni da vam mogu biti zanimljive. Na osnovu vaših interesovanja, Fejsbuk će vam servirati objave za koje smatra da će vam se svideti, a sve sa namerom da svaki korisnik dobije što više sadržaja iz svoje sfere interesovanja.

facebook explore feed mobilni

Kako su svi naši mediji preneli, u pitanju je samo test novih funkcionalnosti koje Fejsbuk sprovodi u Slovačkoj i u još nekoliko zemalja trećeg sveta, među kojima je i Srbija. Za sada nije sasvim sigurno da li će promena biti permanentna i koji će da bude finalni izgled. Ono što znamo je da je vidljivost objava mnogih stranica drastično pala. Najpre su stigle informacije iz Slovačke, gde su Fejsbuk stranice glavnih medijskih kuća doživele jak uradac, jer je „organic reach“ njihovih postova smanjen za dve trećine. Vlasnici biznis stranica su po ko zna koji put snađeni ovim dešavanjima i s pravom se pitaju kako će se sve ovo odraziti na nastup njihovog biznisa na najpopularnijoj društvenoj mreži na svetu.

organic reach facebook

Nije lako prognozirati šta će se dogoditi i da li će Explore Feed možda zapravo biti i dobra stvar za stranice i za sve one koji kreiraju kvalitetan i zanimljiv sadržaj. Pomenuti podaci iz Slovačke za sada ne ukazuju na to, što je povod da svi administratori stranica ponove onu čuvenu: „Fejsbuk samo hoće da nam izvuče još para“.

 

Čak i da je ovo tačno, može li im se zameriti?

 

Kako god da ova promena nastavi da se odvija, jedna stvar je sasvim jasna: Vaše internet poslovanje ne sme da se oslanja samo na Fejsbuk.

 

Uz malo mašte, ovo možete da shvatite i kao besplatan savet od gospodina Cukenberga da je centar vašeg internet nastupa vaš sajt, a ne Fejsbuk ili bilo koja druga društvena mreža. Kada se stvari ovako (pravilno) postave, na Fejsbuk ćete gledati kao na jedan kanal dovođenja posete na sajt. Za nekoga je to glavni, za nekoga sporedni kanal, ali uvek treba da bude „jedan od“, a ne „jedini“ kanal. Vaš sajt je mesto gde se prodaje i jedina stvar na web-u koja je samo vaša i nad kojom imate potpunu kontrolu. Dobro, ne baš potpunu, ali dosta jaku.

integrisani internet nastup

Posetu sajtu morate da dovodite i sa drugih društvenih mreža, ali pre svega iz Google pretrage. Ta takozvana organska poseta je ubedljivo najkvalitetnija sa stanovišta konvertovanja posetilaca u kupce. Svemu tome, po potrebi, valja dodati i Adwords. I svi ovi putevi vode do vašeg sajta.

 

A Fejsbuk?

 

Fejsbuk je sjajan, naročito za medije. Sjajan je i za sve druge biznise zato što nudi perfektne opcije targetiranja prilikom pravljenja reklame. I sigurno će tako ostati, s tim da je izglednije da će dosadan prodajni sadržaj imati sve manju organsku vidljivost.

KomentariIme i prezime
Sajt
Email
Komentar
Zbog spama unesi kod :
Saglasan sam sa politikom privatnosti
Povezani blog postovi
Kako targetirati idealnu ciljnu grupu na Facebooku?

Kako targetirati idealnu ciljnu grupu na Facebooku?

Svi koji se bave marketingom znaju koji je očigledan razlog zašto je Facebook nezaobilazna platforma u kreiranju marketing strategije. Taj razlog je mogućnost targetiranja ciljne grupe koji ne nudi niko drugi, ni Google ni ostali pretraživači, ni najbolji izbor medija, ni najgledanija televizija.

Kako da napišete dobar facebook ad copy?

Kako da napišete dobar facebook ad copy?

Iako je zastupljeno mišljenje da su vizuelni facebook postovi ti koji privlače pažnju i zadržavaju publiku na stranici, ne treba potcenjivati ni tekst koji prati te fotografije ili video zapise.  

poziv
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.