Kako targetirati idealnu ciljnu grupu na Facebooku?

15.11.2017

Svi koji se bave marketingom znaju koji je očigledan razlog zašto je Facebook nezaobilazna platforma u kreiranju marketing strategije. Taj razlog je mogućnost targetiranja ciljne grupe koji ne nudi niko drugi, ni Google ni ostali pretraživači, ni najbolji izbor medija, ni najgledanija televizija.

 

targetiranje

 

Targetiranje ciljne grupe nije izmišljeno na Facebooku, ali je doživelo svoje puno značenje baš na ovoj društvenoj mreži i kako stvari stoje malo je verovatno da će neko u skorijoj budućnosti moći bolje od Facebooka da uputi reklamnu poruku baš onim ljudima koji su potencijalni kupci i klijenti.

 

Targetiranje po lokaciji

 

Facebook dobro zna gde su njegovi korisnici. Ne samo da ima na rasplaganju onu informaciju o mestu rođenja i mestu boravka koje sami unosimo, nego dobro zna i gde putujemo, kada se vraćamo, koja nam je uobičajena dnevna ruta kretanja. Špijunira li nas on? Ne više nego što sami pristajemo da mu dozvolimo. Sve u svemu, kada birate ciljnu grupu, lokacija gde se neko nalazi je jedan od glavnih parametara, a Facebook vam omogućava da izaberete državu, region, grad, gradsku oblast…

 

Targetiranje po starosti

 

Postoje proizvodi i postoje usluge koje su namenjene samo određenoj starosnoj kategoriji populacije. Kada takve proizvode ili usluge reklamirate na televiziji, morate se osloniti na neprecizna istraživanja o tipu publike koja prati određenu emisiju. Kada ih reklamirate na Facebooku, sasvim ste sigurni u to da niko preko 25 godina starosti neće videti kampanju namenjenu tinejdžerima i da nećete uzalud potrošiti nijedan dolar.

 

target-grupa-lokacija

 

Targetiranje po polu

 

Svako ko je ikada bio u poslovanju koje je imalo ciljnu grupu u samo jednom polu dobro zna koliko je filtriranje ciljne grupe izazovno, ali na kraju i zahvalno.  Recimo da vodite Facebook stranicu kozmetićkog salona koji prodaje šminku. Zašto biste tokom cele godine trošili novac na oglase koji će se pojavljivati i muškarcima? Međutim, približi se Dan zaljubljenih ili 8. mart. Custom kampanja za mušku populaciju sa najboljim povratom uloženog tokom ovog perioda povećaće vašu prodaju i pokazati vam zašto je Facebook oglašavanje broj 1 opcija kada je targetiranje u pitanju.

 

Targetiranje po jeziku

 

Facebook omogućava da izaberete ciljnu grupu za vaš oglas na osnovu jezika. Šta to znači? U praksi, možete izbeći mnogo nesporazuma i uzalud potrošenog novca na oglase koje niko neće razumeti, a sa druge, mogućnosti za personalizovane kampanje su neprocenjive.

 

Ovo posebnu korist donosi internacionalnim biznisima kada treba poslati personalizovanu poruku svakoj ciljnoj grupi u određenim zemljama ili regionima. Takođe, ovakav tip targetiranja idealan je i za kampanje koje su usmerene na dijasporu, ljude na privremenom radu u inostranstvu, strance u gradu u kom vi ili vaš klijent poslujete.

 

Targetiranje na osnovu demografije

 

Ovaj vid targetiranja nudi mnogo naprednih opcija za usmeravanje marketinških kampanja ka usko definisanoj ciljnoj grupi. Ipak, budite oprezni. Previše usko definisana ciljna grupa neće brojati mnogo članova, pa će do njih bi znatno skuplje doći. Cena klika biće mnogo veća, reach znatno slabiji. Računajte na to.

 

targetiranje-facebook

 

Na ovom nivou birate ljude kojima će se pokazati vaš oglas na osnovu stausa veze, nivoa obrazovanja, generacije kojoj pripada, razlikujete zaposlene od onih koji su u potrazi za poslom ili se tek školuju, prepoznajete etničku pripadnost pojedinaca, birate između roditelja i onih koji to tek treba da postanu, a možete čak pronaći i one koji su nedavno promenili posao ili otišli da žive negde van mesta svog rođenja. Sve je na vašoj kreativnosti!

 

Targetiranje na osnovu interesovanja

 

Možda i najvrednija opcija. Ono što Facebook o nama zna nalazi se u velikoj bazi i dato je na uvid svim oglašivačima. A kada kažemo “oglašivači” ne mislimo na velike svetske korporacije koje su pripremile par stotina hiljada evra za sledeću kampanju. Mislimo na bilo koga ko je administrator neke Facebook stranice i rešio je da uloži bar 5 dolara u sponzorisanje nekog posta.

 

Dakle, svaki vaš klik, lajk, poseta nekom sajtu, interakcija sa nekim brendom zapisana je u bazi kao vaše interesovanje. Tako je i sa interesovanjima svakoga ko koristi ovu društvenu mrežu. Konačno, možemo pronaći ciljnu grupu za svaku stvar koju prodajemo a da to ne iziskuje dane i dane istraživanja, hiljade i hiljade dolara uzaludnih ulaganja.

 

Napredne opcije targetiranja

 

Kao da ovo nije dovoljno napredno, iskusni stručnjaci posežu još dublje i dalje kada žele da sasvim precizno prepoznaju svoju ciljnu grupu. Takve opcije im nudi Facebook pixel, delić koda koji se ugrađuje u sajt i preko kojeg pratimo ponašanje posetilaca na našim sajtovima, ali i van njih. Međutim, o Facebook pixelu trebalo bi pisati u posebnom tekstu jer je kao tema zaista neiscrpan.

 

fb-piksels

 

Facebook Pixel nam omogućava da na Facebook-u plasiramo oglas bilo kome ko je bio na našem sajtu. I to ne samo posetiocima sajta generalno, već i posetiocima konkretnih strana. Tako jedan sajt koji prodaje rasvetu može da plasira na Facebook-u reklamu za određeni tip sijalica ljudima koji su gledali baš te sijalice.

 

U drugoj varijanti, na osnovu onoga što su gledali na vašem sajtu, ljudima možete plasirati i Facebook reklamu sa ponudom usluge ili proizvoda koji će im biti interesantni. Za ovo se najefikasnije koriste tekstovi na blogu, gde na osnovu teme bloga znate šta posetioce interesuje. Ako je neko čitao tekst o uređivanju dečije sobe na vašem blogu, onda je jasno da te ljude možete „gađati“ reklamama za rasvetu za dečiju sobu.

 

Još jedan moćan alat koji imate zahvaljujući Pixelu je „Lookalike audience“. Na osnovu podataka o ljudima koji su posetili vaš sajt, Facebook sam traži ljude slične njima i plasira im vašu reklamu. Vi kroz targetiranje možete, a ne morate da suzite tu potencijalnu publiku na osnovu lokacije, pola ili godina. Sve ostalo će Facebook uraditi sam.

 

Kreativa

 

Za kraj, ono što se retko pronađe u priručnicima koji su namenjeni Facebook oglašavanju, tu su i one nekonvencionalne metode koje zahtevaju da se traži i malo dalje od Facebooka. Tu se najbolji razlikuju od odličnih. Prostora za dalje istraživanje uvek ima, a Facebook nam nikada ne kaže baš sve što nam je važno za našu specifiču kampanju.

 

Zato, uvek razmišljajte izvan kutije. Sada na scenu stupa vaša kreativnost. Recimo da prodajete klima uređaje na globalnom tržištu i da određujete kada ćete pojačati kampanje u određenim gradovima tokom proleća. Naravno, želite da znate koja je temperatura tog dana u svakom gradu, pada li kiša ili je grad uzavreo od sunca jer od toga umnogome zavisi da li će kupci obratiti pažnju na vaš oglas i kupiti od vas. Dakle, eto kako i prognoza vremena može biti važan faktor u planiranju budžeta, a to je fino filtriranje za kojim posežete izvan samog Facebooka.

 

Kada jednom počnete da se bavite ovim poslom, finese neophodne za napredovanje i sve bolje i bolje kampanje su svuda oko vas. Samo ih treba prepoznati i iskoristiti.
 

KomentariIme i prezime
Sajt
Email
Komentar
Zbog spama unesi kod :
Saglasan sam sa politikom privatnosti
Povezani blog postovi
Kako je Cukenberg opet poručio da je sajt, a ne Fejs okosnica internet nastupa

Kako je Cukenberg opet poručio da je sajt, a ne Fejs okosnica internet nastupa

Stari-dobri News Feed sada sadrži samo objave prijatelja i sponzorisane objave, dok su postovi stranica izlistani u odvojenom Explore Feed-u.

Kako da napišete dobar facebook ad copy?

Kako da napišete dobar facebook ad copy?

Iako je zastupljeno mišljenje da su vizuelni facebook postovi ti koji privlače pažnju i zadržavaju publiku na stranici, ne treba potcenjivati ni tekst koji prati te fotografije ili video zapise.  

poziv
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja.
Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.