Pravljenje sajta za online kupovinu - kako i zašto?

22.01.2024 2 months ago

Budite obazrivi kada se odlučite za izradu sajta za svoju internet prodavnicu. Jedan od krucijalnih činilaca vašeg budućeg uspeha je upravo kvalitetno odrađen sajt sa svim pogodnostima koji se nude u ovom delokrugu poslovanja.

Ukoliko ste ozbiljni I vrlo pažljivo planirate svaki korak u budućem zanimanju internet prodavca, svakako je preporuka da se obratite profesionalcima za celokupnu izradu web store-a. Čak I ako u startu morate odvojiti neznatno veću sumu novca, bićete sigurni da ste dobili vrhunski proizvod I da vas neće boleti glava niti se zamarati neprijatnim sitnicama u daljem radu.

 

Pravljenje sajta za online kupovinu – izbor softvera

 

Kada dođe vreme da se odlučite za izradu sajta za online kupovinu, topao savet vam je da se ne usmeravate ka besplatnim programima koji su dostupni širokim masama (Wordpress, Jomla…) već da pronađete agenciju koja ima svoj specijalizovani CMS (content management system) I dovoljno iskustva u ovim poslovima do sada. Tim profesionalaca će vam nepogrešivo ukazati na moguće probleme I dati već isprobana rešenja I savete.

Naše lično iskustvo kaže, a bilo je takvih primera, da se često klijenti odlučuju za potpuno nov sajt internet prodavnice kada prethodni do te mere zablokira da ga je nemoguće ikako ispravljati. Jako je nezahvalno bilo kome da preuzima nečije brljotine I da pokaže jasan uspeh sa nečim što od samog starta nije odrađeno na ispravan način. To je najčešće slučaj kada angažujete nekog slobodnog strelca ili amatera sa zadatkom da vam odradi sajt za online kupovinu. Često se ljudi, vodeći se nižom cenom, odlučuju za ovakve korake I kasnije, kako naš narod kaže, kada “ne plate na mostu plate na ćupriji”.

Zašto je bolje kupiti nečiji CMS? Pre svega, besplatni softveri su uvek neuporedivo zanimljiviji hakerima upravo zbog svoje masovnosti. Onoga momenta kada se neka rupa u sistemu nađe, svi sajtovi rađeni u tom alatu su u problemu. To I nije toliki problem ako se radi o prezentacionom sajtu, ali ako je u pitanju online prodavnica, koja ima aktivne novčane tokove I formulare za naručivanje robe, šteta može biti ogromna. Sledeći bitan moment je personalizacija sajta kroz specifične zahteve klijenta. Svako poslovanje nosi svoje različitosti (vrsta robe, način prezentovanja, vrsta kupovine I naručivanja…) I to je najčešće nemoguće sve uklopiti u besplatnim softverima.

Loše prezentovanje usluga I proizvoda

Sledeći bitan momenat je dopadljiva prezentacija onoga šta prodajete na internetu. Tu spadaju unikatan dizaj koji neće previše opterećivati sajt, jednostavnu navigaciju i opise kategorija kao i pojedinačnih proizvoda, aktuelne načine praćenja naručivanja i posećenosti sajta, treba se ići u korak sa trenutno zastupljenim mogućnostima online plaćanja robe I modelima isporuke na adresu klijenata. Sve ovo stvara vaš identitet I ako ste uspeli da zaokružite sve elemente, imate sve preduslove da stvorite brend. A tu vam saveti I konsultacije sa profesionalcima u ovoj oblasti mogu biti od neprocenjive važnosti. U zavisnosti od ciljne grupe (muškarci, žene, deca…) ili tipa proizvoda (usluga), moguća su različite varijante prezentovanja ponude.

Optimizacija sadržaja

Kako bi bili zastupljeni u svim pretragama najpopularnijih tražilica na netu (prvenstveno na Googlu pa na svim ostalima) morate raditi potpunu optimizaciju sajta. Ovo je često najzahtevniji korak ali, nažalost neophodan, jer kakve ćete koristi imati ako sve navedeno napred skockate a ipak nemate prodaje niti vam se razvija posao? Kupovina CMS-a je zato I dobro rešenje jer je kvalitetan sajt, razvijan za potrebe svojih klijenata a dorađivan vremenom, predstavlja odličan temelj za vrhunsku optimizaciju i donošenja potrebnih rezultata. Kakvi god da su vaši planovi, budite spremni da odvojite neka sredstva (ponekad I ne tako zanemarljiva) za rad na potpunoj optimizaciji vašeg mrežnog sadržaja.

Osmislite dvosmernu komunikaciju sa klijentima

Postojanje društvenih mreža je izvanredna mogućnost da ostvarite interakciju sa već postojećim kao I sa budućim klijentima. Osmislite svoj brend, marketinški ga propratite na društvenim mrežama (Facebook, Twiter…) I oslušnite mišljenja korisnika. Vrlo često se ovaj podatak zaboravlja ili mu se ne pridodaje potrebna pažnja a tu leži tako mnogo materijala za razmišljanje I smernica da dalji rad. Moguće je čak I na samom sajtu oformiti stranicu gde će korisnici davati svoje sugestije I primedbe kako bi razvijali svoje poslovanje upravo prema meri klijenata.

Predvidite nagradne igre, kartice lojalnosti I bonus poene

Od samog starta planirajte nešto što će vas izdvojiti iz mase a za to nema boljeg načina nego stvoriti zadovoljnog kupca. Stvorite mu osećaj da je poštovan, da mu se prilazi sa pažnjom I da ostvaruje različite benefite kupovinom kod vas u internet prodavnici. Načina za to ima bezbroj I tu možete dati mašti na volju ali isto tako možete i da implementirate neke već oprobane efikasne metode kojima se služe drugi.

Mogućnost pravljenja AFFILIATE programa za svoj marketing

Affiliate program je partnerski softver koji za cilj ima da vam poveća prisustvo u različitim sferama I vašu ponudu približi kupcima. Sam princip rada je jako jednostavan I sastoji se od ubacivanja linkova ka vama na sajtove vaših affiliate partnera gde se generišu zarade kroz unapred definisane procente I povlastice. Ovo je odličan način marketinga jer u prvu ruku, apsolutno je besplatan za oglašivače vaših linkova a vi na taj način postajete vidljivi globalno I motivišete ostale da promovišući vaš proizvod a ujedno I da sami zarađuju. Suština je da se odabere I implementira odgovarajući Afiliate program I da se prati uspeh ove vrste savremenog marketinga. Za sve detaljnije informacije o ovom atraktivnom segmentu reklame možete nas kontaktirati.

Kako god bilo, internet prodavnice doživljavaju svoj vrhunac poslovanja I mnogi traže svoje parče kolača. Kako bi vaš posao bio uspešan a vi opstali u konkurenciji, morate ozbiljno pristupiti svakom segmentu budućeg poslovanja. Izrada kvalitetnog internet sajta za online kupovinu je svakako u vrhu prioriteta za isplativ biznis.

SEO teme

Podeli ovu objavu na svojim društvenim mrežama:

Zanimljivosti

Srbotrade apoteka - Sajt na vrhu Google pored velike konkurencije

Srbotrade apoteka - Sajt na vrhu Google pored velike konkurencije

28/03/2024

Projekat Srbotrade predstavlja jedan od naših ponosnih primera uspeha u izuzetno konkurentnom digitalnom prostoru. Od 2014. godine, kada smo započeli rad na ovom projektu, zajedno sa razvojnim...

Od problema do rešenja: Kako smo prevazišli 10 komplikovanih SEO problema

Od problema do rešenja: Kako smo prevazišli 10 komplikovanih SEO problema

27/03/2024

Imamo zadovoljstvo da podelimo sa vama svojevrsnu studiju slučaja koja kako smo se uspešno suočili sa specifičnim i nesvakodnevnim SEO problemima. Iz poštovanja prema privatnosti na&s...

Stomatološka ordinacija Pavlović - Sajt na vrhu Google za stomatološke usluge

Stomatološka ordinacija Pavlović - Sajt na vrhu Google za stomatološke usluge

20/03/2024

Stomatološka ordinacija Pavlović imala je jasnu viziju da proširi svoje online prisustvo i privuče veći broj pacijenata koristeći moć interneta. U potrazi za efikasnim rešenj...

left
right
Razmišljate o SEO procesu, i optimizaciji sajta?
Pozovite nas +381 69 39 54 107

Naš web sajt koristi kolačiće koji ne sadrže lične podatke. Kolačiće možete videti na sledećem linku

Za podatke za zaštitu podataka možete se informisati na stranici Politika privatnosti

Kontaktirajte nas Pošaljite upit Pozovite nas