Grafički dizajn

 

Vizuelni identitet je lična "hodajuća" reklama vašeg biznisa. On mora biti iskren, nikako ne sme potcenjivati svoje korisnike, on je nosilac vizije i misije vašeg posla.

U grafički dizajn spada izrada logoa, izrada vizit karti, izrada koverti i memoranduma, izrada sadržaja za socijalne mreže, izrada knjige grafičkih standarda...


Izrada logo-a

 

Postoji čak 9 načina na koji logo može biti izveden.

Kod izrade logotipa, dizajner ne crta nešto što je samo lepo, već je neophodno da bude i komunikativno.

 

Shodno tome, mozemo zakljuciti da su znakovi i simboli izuzetno moćno sredstvo komunikacije. Izdradu i dizajn logoa možete posmatrati kao dugoročnu investiciju.

 

Može se reći da je logo u prvim redovima svih vizuelnih predstavnika vašeg biznisa, i da je to prvi vizual i prva poruka sa kojim se vaši korisnici susreću. On je prva asocijacija na vas.

 

Dizajn logoa dogovaramo putem vašeg zahteva, planiramo zajedno, i konsultujemo se sa vašom vizijom.

Uvek je značajna diskusija o paleti boja koje vam se dopadaju, i primerima koji vam se svidjaju, kao i vašim idejama, kakve god da imate.

 

Naravno, problem ne predstavlja cak i da ne znate šta vam se dopada, mi smo tu da vam sugerisemo i prikazemo najoptimalnija resenja za vas posao.

 

izrada logoa

 


 

Obratite pažnju na vaš vizuelni identitet, jer ako to uradite na pravi način, vaše poslovanje možete podići na viši nivo. Naša agencija je tu da vam u tome pomogne. Za sve informacije koje vas interesuju, kao i konsultacije, možete nas kontaktirati.

 

kontakt


 

 

 

Logo se crta potom na osnovu ustanovljenog dogovora, i dobijate rešenja na uvid za potencijalne izmene i korekcije, i na kraju, pakujemo odabranu verziju odabranog dizajna logoa.

 

U to ime, hajde da vidimo kojih su to

 

9 načina na koji logo može da se izvede

 

i da kažemo nešto vise o dizajnu logoa, kao i načinima na kojima sve može da komunicira:

 

1) Brendmark:

Grafički simbol / ikonica nečega što postoji u životu / jednostavno sa jasnom porukom.

Dobar primer za brendmark je logo društvene mreže Twitter.

 

2) Apstraktni oblici:

Ovaj logo je dobar odabir ako frima/kompanija ima veći spektar usluga.

Primer: Air Bnb, Microsoft.

 

3) Maskote:

Porodični, prijateljski logoi. Reklamni materijal kompanije se vrti upravo na osnovu jedne takve maskote. Dečije, razigrano, prijatno.

Primer: KFC.

 

4) Logotipi:

Logotipi su logoi koji se sastoje iz tipografije. Sastoje se od teksta, monograma, ili inicijala.

Primer: Subway.

 

5) Monogram:

Dobar izbor za početni biznis. Monogram je izdizajnirana tipografija.

Primer: IKEA, CNN, FedEx.

 

6) Monogramčić (Da da, dobro ste pročitali - monogramčić :D)

Rođak monograma. Logo sa jednim slovom.

Primer: McDonalds, Yahoo, Word.

 

7) Kombinovani:

Simbol i reči, kombinacija svega navedenog.

Primer: Toblerone.

 

8) Amblem:

Impresivno, ali manje fleksibilno i manje podložno varijacijama. Tradicionalno, jako.

Pirmer: Starbucks, Superman.

 

9) Dinamični simboli:

Elementi podložni promenama, logo je reč, koja može vuzuelno da se menja, pritom zadržavajući istu boju koja koja je u ovom slučaju karakteristična za vaš brend.

Primer: Nickelodeon.

 

logo poznatih

 

Ukoliko vam je potrebna izrada logo-a, pogledajte našu tabelu gde su izdvojeni  najpoznatijii primeri i pristupi pri pravljenju logoa, Ovih 9 predstavnika vam možda može pomoći da pronađete pravac koji bi ste voleli da vidite primenjen na rešenjima tokom izrade vašeg logoa.

Ukoliko smo vam potrebni za daljnju komunikaciju i ideje, možete nas kontaktirati OVDE.

 

Kreiranje sadržaja za socijalne mreže


Kreiranje sadržaja za socijalne mreže podrazumeva nekoliko stvari. Tekst nije razumljiv brzinom kojom je razumljiva slika, i to je poenta i prednost korišćenja vizuala, za oglašavanje potreba vašeg posla, na socijalnim mrežama.

 

U ovom slučaju ne znači da se tekst potpuno izuzima, već da vizual i dizajn dominira socijalnom mrežom. Na ovakvim platformama u kojim se dnevno objavljuje mnoštvo sadržaja, sadržaj koji kreiramo je upadljiv, sa slikama visokog kvaliteta i kompozicijom i porukom organizovanim na takav način da privuče paznju željenoj publici.

 

Koji je naš zadatak u kreiranju sadržaja za vaše socijalne mreže?

 

Naša firma pruža usluge vođenja društvenih mreža, kroz detaljno osmišljene i strateški objavljene postove. Postovi na facebooku i instagramu pružaju značajne informacije o vašem poslovanju, i brendu.

 

Mi smo tu da vam pomognemo u uspešnom povezivanju i komunikaciji sa klijentima na ličnom nivou. Za sve informacije koje vas interesuju, kao i konsultacije, možete nas kontaktirati u svakom trenutku.


U zavisnosti od toga kakav je identitet vašeg brenda, osmišljavamo marketing plan, i kreiranje strategije za vaš posao. Sadržaj se oblikuje prema potrebama vašeg biznisa, vrši se redovno postovanje, i određenim marketinškim strategijama uvećavamo broj vaših pratilaca, širimo vaš odjek na društvenim mrežama, i postižemo veću komunikaciju sa facebook i instagram korisnicima.

 

Na kraju svakog meseca prate se rezultati i analize kakav smo uticaj imali na vaše socijalne mreže.

 

kreiranje postova za instagram

 

Dizajn i crtanje sadržaja za socijalne mreže

 

Postoje određene dimenzije vizuala za facebook, google, instagram, linkedin, twitter… Kada se napravi željeni vizual, on se primenjuje za svaku dimenziju mreže koji koristite.


Sve informacije koje trebaju da se iskomuniciraju dizajner zapisuje, i zatim ih prebacuje u vizuelnu formu.

 

Na samim vizualima je najbolje komunicirati sa par reči, koje će isticati dizajn, ili slika visokog kvaliteta, a preporučljivo je na vizualu uvek držati i adresu vašeg websajta, dok se ostale korisne informacije pišu u samom postu koji se objavljuje na mreži.

 

Ukoliko su vam potrebne usluge za kreiranje i dizajniranje postova za socijalne mreže, možete nas kontaktirati OVDE.

 

izrada postova na dr mrezama

 

Dizajn koverti, memoranduma i fascikli

 

Koverte, memorandumi i fascikle su deo vizuala vaše kompanije, koji čine celokupni vizuelni identitet firme zajedno sa vizit kartama, logotipom, sajtom.

 

Komunikacija u poslu zahteva da svaka firma ima svoj korporativni identitet, a sastavni deo toga su svakako memorandumi, fascikle i koverte, koji su od izuzetne važnosti.

 

Kada se radi dizajn koverti, dizajn memoranduma, ili dizajn fascikle, bitno je imati na umu šta tačno na njima treba da se nalazi, kako bi najbolje ispunjavale svoju svrhu.

 

Na njima se nalaze osnovni podaci firme, i to su:

 

 • Logo,
 • Pun naziv firme,
 • Adresa,
 • PIB,
 • Matični broj,
 • Kontakt telefon,
 • Internet stranica,
 • E-mail adresa.

 

Ukoliko niste sigurni kako želite sve ovo da izgleda, tu smo da vam pomognemo.

 

Možete nas kontaktirati OVDE za dizajn koverti, memoranduma i fascikla, kako bi se dogovorili oko svih neophodnih detalja.

 

Izdrada knjige grafičkih standarda

 

Knjiga grafičkih standarda je vizuelni vodič kroz identitet vašeg brenda. Ona se pravi nakon što se završili sa izradom svog vizuelnogidentiteta kompanije, što podrazumeva da imate napravljen i usvojen logo, websajt, kovertu, memorandum, vizit kartu, fascikle, social media content, i po potrebi postere, bilborde, plakate, rollup-ove, etikete, jelovnike, cenovnike...

 

Jedna od zanimljivosti na ovom polju je ta da Deda Mraz ima svoju knjigu grafičkih standarda :) kako i ne bi, kada je Coca-Cola jedan od najboljih brendova u svetu marketinga i dizajna!


Šta se prikazuje u knjizi grafičkih standarda

 

Misija brenda, i vrednost koju brend nosi - izbegavati preskakanje ove sekcije, kao i korporativan prikaz i dizajn ove sekcije.

 

 1. Logo - boja, varijacije, veličina i proporcije na predmetima, pogrešno i nedozvoljenjo korišćenje, simbol logoa, kako kad i gde koristiti logo, kao i primeri gde i kako koristiti slogan uz logo;
 2. Boje - primarne i sekundarne boje brenda;
 3. Tipografija - fontovi za naslove i tekstove na sajtovima, flajerima, posterima...;
 4. Fotografije - Stil, vodič kroz slike;
 5. Ostale grafike - Ikonice, paterni, teksture;
 6. Komunikacija - Jezici na kojem vaš brend komunicira, gramatika, čitljivost, stil, i ton vašeg glasa;
 7. E-mail - struktura i potpis;
 8. Social media - Svrha sadržaja, vreme postovanja, tipovi postova za svaki socijalni kanal;
 9. Izgled - memoranduma, koverta, fascikla, vizit karti;

 

Knjiga grafičkih standarda vam služi za nekoliko stvari, jednom kada je kompletno završena i u svojena. Služi vam za vaše zaposlene, kao i za vaše buduće i sadašnje poslovne partnere.

 

Bitni koraci nakon izvedbe knjige grafičkih standarda

 

Vaš zadatak nakon izrade knjige, je da pravila njenih grafičkih standarda budu ispoštovana.

 

Ako se korišćenje vodiča kroz brend "ne ispromoviše", rizikujete sliku vizuelnog identiteta vašeg brenda, kao i njeno oštećenje + vreme i trud koji su uloženi u proces pravljenja knjige grafičkih standarda, može da propadne.

 

Važno je obavestiti sve zaposlene o postojanju knjige graf. standarda, poslati im e-mail, zamoliti sve zaposlene da isčitaju, ne samo kopirajtere i dizajnere. Razlog tome je što na primer, u daljnjim fazama nekog zadaka, ili pravljenja neke objave na društvenim mrežama, pri pravljenju postova i developer takođe može uvideti greške, ukoliko su nastale.

 

Osim mejla, o postojanju knjige grafičkih standarda trebalo bi angažovati i osobu koja će usmeno saopštiti isto ono što će i mejl komunicirati. Najbolje bi bilo da to bude upravo osoba koja je učestvovala u samoj izradi knjige graf. standarda.

 

Periodično bi trebalo održati sastanak povodom toga da li se knjiga poštuje, kao i da se izvrši pregled potencijalnih problema, i da li ih ima prilikom primenjivanja pravila iz knjige.

Razlog tome je što su brendovi kao i ljudi: evoluiraju, i menjaju se vremenom.

 

Jednom godišnje trebalo bi ponovo posetiti, i ažurirati svoju knjigu grafičkih standarda.

 

Čemu sve knjiga grafičkih standarda služi


Knjiga standarda je izmeđuostalog takva da novozaposleni radnici mogu da je koriste za orijentir i "snalaženje/uhodavanje" u svom novom poslu.

 

Svaki put kada radite sa novom agencijom, ili dizajnerom, skraćujete vreme novac i trud koji ulažete u objašnjavanje izrade vizuala koji su vam potrebni, i ono što je bitnije vaša poruka ostaje jasna i koncizna korisnicima, klijentima i ciljnoj grupi koji se susreću sa vašim brendom.

 

Sastanak povodom izvedbe knjige grafičkih standarda

 

Takođe, kao i za izradu sajta, za utvrđivanje izrade knjige grafičkih standarda, okupljamo se na sastanku, gde utvrđujemo i gde od klijenta tražimo primere koji se dopadaju, ili ako klijent nema primere, mi ih možemo ponuditi, gde dobijamo  smernice šta se klijentu dopada, na primer:

 

 • Da li vam se dopadaju veliki fontovi naslova, sa kratkim paragrafima teksta, ili šareni layout, ili pak minimalistički layout?

 

Usaglašavamo estetiku knjige.

 

 • Šta sve želite da vaša njiga sadrži od 9 stavki koji smo nabrojali ranije u tekstu o knjizi grafičkig standarda, da li možda postoji nešto sa spiska što ne bi ste prikazali?

 

Nakon sastanka crta se prvi draft, traži se još jedno mišljenje klijenta i potvrda da se krećemo u dobrom pravcu, nakon čega dizajner nastavlja i završava vašu knjigu, i šalje je na finalnu kontrolu klijenta i njeno usvajanje.

Poslednje sa našeg bloga
Filteri i prepisani URL - zašto su važni?

Filteri i prepisani URL - zašto su važni?

Filteri i prepisani URL-ovi su veoma bitni za sajt i sam SEO. Filteri se koriste za filtriranje sadržaja na web stranicama, dok se prepisani URL-ovi koriste za preusmeravanje korisnika na željenu stranicu i poboljšanje SEO-a. Zajedno pružaju bolje korisničko iskustvo i poboljšavaju rangiranje vašeg sajta na pretraživačima.

Značaj B2B online shopa za poslovanje

Značaj B2B online shopa za poslovanje

U današnjem digitalnom dobu, poslovanje se sve više premešta na internet. B2B (Business-to-Business) online shopovi postaju neophodni za preduzeća koja žele da ostanu konkurentna na tržištu. 

poziv