Facebook i Instagram oglasi - Reklamiranje na društvenim mrežama

 

Biti prisutan na društvenim mrežama više nije stvar izbora, već je potreba za sve one koji zele da svoj biznis podignu na viši nivo. Bilo da ste novi na tržištu ili ste tu već duže vreme, potencijal koji sa sobom nosi nastup i reklamiranje na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, je nešto čemu morate posvetiti svoju pažnju.

 

Zašto Facebook i Instagram oglasi?

 

Brojna istraživanja pokazuju da je u 2019. godini, na mesečnom nivou, 2.4 milijarde aktivnih korisnika na Facebooku i oko jedna milijarda na Instagramu. I trend je takav da će ove brojke samo rasti, a to se posebno odnosi na društvenu mrežu Instagram.

 

marketing na drustvanim mrezama

 

Što se Srbije tiče, prema podacima koje smo dobili iz Facebook Ads menagera, broj aktivnih korisnika starijih od 18 godina se kreće oko 3.5 miliona.


Šta mi nudimo?


Profesionalno vođenje Facebook i Instagram oglasa, uz konstantnu komunikaciju sa klijentom kako bi na pravi način optimizovali svaku kampanju i došli do željenih rezultata.

 

Gledajući ove brojke, postaje jasno koji je potencijal društvenih mreža u razvoju bilo kog biznisa. Reklamiranjem na Facebooku i Instagramu i vođenjem kampanja na pravi način, vaše tržište postaje neograničeno i imate mogućnost da svoj proizvod ili uslugu na jednostavan način predstavite velikom broju ljudi bez bilo kakvih ograničenja (kao što su na primer lokacija, godine starosti, zanimanja i drugo).

 

Većini biznisa su potrebne reklame na društvenim mrežama

 

Velika većina biznisa može naći svoje mesto na Facebooku i Instagramu i koristiti njihove mogućnosti.

 

Neki biznisi svoje celokupno online poslovanje obavljaju preko ovih platformi, dok su drugima reklame na Facebooku i Instagramu odlična podrška dobro optimizovanom sajtu.

 

Naravno, svaki posao ima svoje specifičnosti, i mi u razgovoru sa našim klijentima pažljivo biramo strategiju online nastupa, pa tako i u kom ćemo intenzitetu i na koji način koristiti benefite reklamiranja na društvenim mrežama.


facebook kampanje

 

Naravno, ovde treba praviti razliku i među samim društvenim mrežama, pa tako su neki biznisi pogodni za reklamiranje na Facebooku, dok se za druge ciljana publika većinski nalazi na Instagramu. I ovo je svakako jedan od važnih parametara kada se planira gde će se i na koji način oglasi i kampanje kreirati.

 

Community management i oglašavanje
 

Vođenje Facebook i Instagram stranice (community management) jeste bitno. To podrazumeva temeljno planiranje objava koje će kreirati zeljenu sliku o brendu, zatim objava koje ce onima koji prete stranicu biti zanimljive i koje će in podsticati na interakciju.

 

Ali, kako Facebook i Instagram konstantno menjaju svoje algoritme, to u mnogome utiče na mogućnost da se na organski način dođe do novih pratilaca, pa i do značajnog dela onih koji nas već prate.

 

Tu na scenu stupaju Facebook I Instagram reklame i oglasi. Funkcije koje se nude pri kreiranju oglasa su brojne, i omogućavaju nam da dođemo baš do one publike koja je zainteresovana za naš proizvod ili uslugu.

 

Detaljno targetiranje

 

Targetiranje ciljne publike (na osnovu demografije, lokacije, interesovanja, pa čak i ponašanja) je jedna od najbitnijih prednosti oglašavanja na Facebooku i Instagramu.

 

Ovo je pre svega dobro jer u potpunosti možete optimizovati svoja ulaganja i kampanje usmeriti na potencijalne kupce od kojih ćete imati najviše koristi.

 

Iako nekome može izgledati da je oglašavanje na Facebooku i Instagramu jednostavan posao, nije tako. Treba proći dosta koraka do kreiranja one kampanje i reklame koja će vam dati najbolje rezultate. I ovo je stvar na koju, svi oni kojima je rast biznisa u prvom planu, treba da obrate posebnu pažnju.

 

Društvene mreže su svakako idealno mesto da se potroši velika količina novca, a da to ne bi bilo uzalud, treba biti potpuno upoznat sa svim mogućnostima koje one pružaju.

 


 

Naše višegodišnje iskustvo i brojni klijenti sa kojima sarađujemo su svakako garancija da ćemo i za vas pronaći najoptimalniju strategiju reklamiranja na društvenim mrežama koja će dati najbolje rezultate.

 

Za sve informacije koje vas interesuju, kao i konsultacije, možete nas kontaktirati.

 

kontakt


 

Kreiranje Facebook i Instagram reklama (oglasa)

 

Facebook Ads menager - mesto gde reklame nastaju

 

Ono što je na početku bitno znati je da se sve reklame kreiraju kroz Facebook Ads menager i da na tom mestu u svakom trenutku mozete pristupiti kampanjama koje su vođene ili se trenutno vode.

 

Povezivanjem Facebook i Instagram naloga, dobijamo mogućnost da sa jednog mesta puštamo reklame za obe platforme, što je značajna prednost s obzirom na sve opcije koje nam Ads menager nudi.

 

facebook I instagram oglasavanje

 

Svaki profil otvoren na Facebooku ima pristup svom ličnom Ads menageru, ali je preporuka ako se vode kampanje za biznise otvaranje Facebook business Ads menagera koji pruža neke dodatne mogućnosti kojima svoje oglase možete dodatno unaprediti.

 

Prvi korak - postavite jasan cilj koji želite postići

 

Pre samog kreiranja oglasa na Facebooku i Instagramu, važno je da postavite jasan cilj šta želite postići reklamom. Isto tako, postavljanjem cilja, imaćete i mogućnost jasnog merenja uspešnosti kreirane Facebook i Instagram reklame.

 

Dajemo vam primer nekih ciljeva koji se mogu postaviti:

 

 • povećanje posete na sajtu sa Facebooka i Instagrama
 • povećanje broja pratilaca na društvenim mrežama
 • povećanje interakcije na Facebook ili Instagram stranici
 • generisanje upita (lead)
 • povećanje svesti o brendu
 • i drugi

 

Drugi korak - izbor cilja u Facebook Ads menageru

 

Ovo je temelj svake kampanje. A na dobrom temelju se može graditi stabilna priča, u ovom slučaju Facebook i Instagram kampanja koja će nam dati željene rezultate.

 

Facebook ads menager

 

Ako smo u prvom koraku jasno definisali šta želimo postići, lakše će nam biti da izaberemo konkretan cilj u FB Ads menageru.

 

Nude nam se brojne mogućnosti, a važno je znati da se izborom cilja u ovom koraku na početku više okrećemo ka onim osobama koje su sklonije da na društvenim mrežama urade ono što nama odgovara. Pa tako, ako nam je cilj odlazak na sajt, naše reklame će se prikazivati onim osobama koje su više sklone da kliknu na link ka našem sajtu iz oglasa. Ako nam je cilj povećana interakcija, reklame će se prikazivati onoj publici koja je sklona lajkovanju, komentarisanju i deljenju objava, itd.

 

Treći korak - targetiranje publike i određivanje budžeta

 

Ads menager nam nudi brojne mogućnosti po pitanju targetiranja publike. Pa tako publiku možemo targetirati prema:

 

 • lokaciji
 • godinama
 • polu
 • interesima
 • ponašanju
 • demografskim podacima

 

reklame na drustvenim mrezama

 

Pored ovoga, na ovom mestu ćemo spomenuti i Facebook pixel, koji je još jedno moćno ‘oružije’ koje nudi Facebook i koji je postao deo većine ozbiljnih kampanja na društvenim mrežama.

 

Facebook pixel kod se preuzima iz Ads menagera, postavlja se na sajt i njegova funkcija je da sakuplja posetioce na samom sajtu, kojima se kasnije mogu puštati remarketing kampanje.

 

Takođe, pored kreiranja custom publike preko FB pixela, moguće je i kreiranje publike koja je bila u interakciji sa postovima na stranici, kreiranje publike od osoba koje su nas kontaktirale putem poruka, zatim od osoba koje su pogledale određeni video zapis, i drugo.

 

Uz to, od svake custom publike, moguće je kreirati i publiku koja je slična njoj (lookalike), pa i nju koristiti u Facebook i Instagram reklamama.

 

Kod određivanja budžeta, postoji opcija da se on odredi na dnevnom nivou, kao i za vreme trajanja kampanje. U ovom koraku se određuje i kada će se kampanja prikazivati, neprekidno ili u određenim periodima tokom dana.

 

facebook reklamiranje

 

Sve su ovo stvari koje treba dobro izbalansirati, i naći pravu kombinaciju koja će nam doneti najviše benefita.

 

Četvrti korak - odredište za plasman reklame

 

Postoje dve opcije, automatsko određivanje i mogućnost da sami izaberemo mesto gde će se Facebook i Instagram reklama prikazati. Da li će to biti na feed-u korisnika, story-ju, u porukama, kroz aplikacije, itd…

 

Ovde je jako važno testirati šta donosi najbolji odziv za konkretnu kampanju, i u skladu sa tim i korigovati odredište gde se oglasi prikazuju.

 

Peti korak - kreiranje izgleda Facebook i Instagram oglasa

 

Posle tehnikalija koje smo prošli, dolazimo do dela gde se ističe kreativnost. A to je kreiranje same reklame, tj. kako će ona izgledati kada dođe do željene publike.
 

Postoje dva načina da se kreira reklama - da se koristi post koji je već objavljen na stranici ili da se kreira nova reklama u Facebook Ads menageru.

 

Opcije, tj. formati koji će vam se ovde nuditi su u direktnoj vezi sa korakom gde birate koji će vam cilj reklame na Facebooku ili Instagramu biti.

 

Kreiranje reklame kroz Ads menager

 

Kod kreiranja nove reklame u Ads menageru, prvo što treba uraditi je odabir formata. To podrazumeva da li ce se Facebook reklama prikazati kao jedna slika, video, kao carousel objava…


reklame na instagramu

 

Zatim sledi dodavanje multimedijalnog sadržaja (slika/e ili video), teksta koji će ići uz reklamu, naslova i kratkog opisa (koji se ispucava ispod naslova), linka ka sajtu na koji će reklama voditi (ako je to cilj).

 

Posebnu pažnju treba obratiti na to kako će vizuelno izgledati reklama, zato su svi ovi elementi posebno važni.

 

Slika mora da bude upečatljiva, a tekst oglasa jasan i na prvo čitanje razumljiv. Naravno, cilj je kada neko lista svoj feed na Facebooku ili Instagramu da se zadrži na reklami kada mu se prikaže, i zato ona u prvih par sekundi mora ostaviti utisak na korisnika.

 

U svakom momentu kada se kreira oglas, pre nego što se objavi, postoji opcija da se pogleda kako će on izgledati.

 

Zato, pre klika na dugme ‘Objavi’ treba biti siguran da su svi koraci odrađeni na pravi način.

 

Praćenje i optimizacija Facebook i Instagram oglasa

 

Naravno, jednako bitan deo kao i samo kreiranje Facebook i Instagram oglasa je njihovo praćenje i korigovanje ako za tim ima potrebe na osnovu rezultata.

 

Ovde u mnogome pomaže Facebook analitika koja daje detaljne podatke kakve su performanse određenog oglasa i tumačenje tih podataka na pravi način može dati vrlo korisne smernice u kom pravcu dalje usmeravati oglase.

 

Neka naše iskustvo u vođenju kampanja bude vaša prednost

 

Brojne uspešne kampanje koje vodimo za naše klijente su garancija da ćemo se i vašem biznisu posvetiti na pravi način. 

 

Kontaktirajte nas i zajedno ćemo kreirati najbolju strategiju koja će unaprediti vaš posao.

KomentariIme i prezime
Sajt
Email
Komentar
Zbog spama unesi kod :
Saglasan sam sa politikom privatnosti
Poslednje sa našeg bloga
Filteri i prepisani URL - zašto su važni?

Filteri i prepisani URL - zašto su važni?

Filteri i prepisani URL-ovi su veoma bitni za sajt i sam SEO. Filteri se koriste za filtriranje sadržaja na web stranicama, dok se prepisani URL-ovi koriste za preusmeravanje korisnika na željenu stranicu i poboljšanje SEO-a. Zajedno pružaju bolje korisničko iskustvo i poboljšavaju rangiranje vašeg sajta na pretraživačima.

Značaj B2B online shopa za poslovanje

Značaj B2B online shopa za poslovanje

U današnjem digitalnom dobu, poslovanje se sve više premešta na internet. B2B (Business-to-Business) online shopovi postaju neophodni za preduzeća koja žele da ostanu konkurentna na tržištu. 

poziv