SEO optimizacija sajta

 

Cilj svakog biznisa je rast, a mi smo ponosni na preko 130 aktivnih SEO procesa i preko 25.000 ključnih reči na vrhu Google pretrage, koje našim klijentima donose upravo to, stabilan i kontinuiran rast!

 

Zakažite konsultacije i zajedno ćemo pronaći najbolje rešenje koje će unaprediti vaše poslovanje!

 

kontakt

 

U nastavku se možete upoznati sa SEO procesom i načinom na koji mi radimo.

 

optimizacija sajtaSEO optimizacija sajta za pretraživače predstavlja skup različitih procesa koji za cilj imaju dovođenje određenog sajta na bolje pozicije u Google pretrazi za što veći broj relevantnih fraza.

 

Cilj SEO optimizacije sajta je da vaš sajt bude što bolje pozicioniran za sve one fraze u pretrazi koje vam mogu doneti neku konverziju. Sajt koji je optimizovan na pravi način sa sobom nosi povećanje posete. A što je najvaznije, to je poseta onih kojima je potrebna baš vaša usluga ili proizvod. I tu leži najveća moć SEO optimizacije sajta - ona direktno utiče na povećanje prodaje i upita za proizvod/uslugu koju nudite.

 

Iskustvo garancija kvaliteta

 

Ako želite da unapredite svoje poslovanje, možete nas kontaktirati na mejl: office@wbsdigital.com ili telefone: +381 69 395 41 07, +381 11 44 56 776 i zajedno ćemo pronaći najbolje rešenje za vas.

 

SEO optimizacija sajta za Google - zašto je toliko bitna i šta je njen cilj?

 

Moderno vreme sa sobom nosi i promenu trendova, pa tako danas postalo pravilo da ako hoćete da se ozbiljno bavite nekim biznisom, morate biti vidljivi i na internetu. Ne samo da budete prisutni na internetu, već trebate doći tačno do onih osoba kojima je potreban vaš proizvod ili vaša usluga. A baš u tome SEO optimizacija sajta za pretraživače igra presudnu ulogu, odnosno optimizovati sajt na pravi način.

 

Ako se proces optimizacije sajta vrši na pravi način, on će dovesti do povećanja relevantne posete na vašem sajtu koja dolazi preko organskih pretraga. A upravo je relevantna poseta na sajtu primarni cilj svih onih koji imaju neki proizvod ili uslugu, i to žele da plasiraju putem interneta.

 

Na slici ispod možete videti kako izgleda rast organske posete u prethodnom periodu za našeg klijenta Neuro, što predstavlja osnovni cilj SEO optimizacije sajta. Rast organske posete za ovog klijenta je bio preko 900% u periodu od 2. godine.

 

A do ovakvog rasta posete se dolazi dobrim pozicioniranjem na relevantnim Google pretragama.

 

rast organske posete

 

 

 

Sajt koji je optimizovan na pravi način, će biti pozicioniran u vrhu organskih pretraga za fraze koje su bitne za njegovu delatnost. To će za posledicu imati ne samo povećanje broja poseta, već će se povećati i konverzije, tj. direktno će uticati na povećanje prodaje proizvoda ili usluga.

 

sajt prvi na guglu za parkinsonovu bolest

 

Tako će, na primer, firme koje se bave prodajom i ugradnjom PVC stolarije, ostvarivati značajno veću prodaju (i veći broj upita), ako je njihov sajt pozicioniran u vrhu pretrage za frazu ’pvc stolarija’. Isto važi i za sve ostale profesije i delatnosti. Razlog je jednostavan, ljudi u sve većoj meri (a taj trend će se nastaviti) proizvode i usluge koji su im potrebni traže putem interneta, a u tom slučaju najbolje prolaze oni koji su svoje sajtove pozicionirali u vrhu organskih pretraga.

 


 

SEO optimizacija sajta pruža benefite koje morate iskoristiti i tako vaše poslovanje podići na viši nivo. Naša agencija je tu da vam u tome pomogne. Za sve informacije koje vas interesuju, kao i konsultacije, možete nas kontaktirati.

 

kontakt


 

Infografik benefiti seo optimizacije

 

Kako mi radimo SEO optimizaciju sajta?

 

Kako se radi SEO optimizacija sajta za Google je bitno pitanje za sve one koji žele da uđu u ovaj proces, i tako ostvare benefite za svoje poslovanje. Kao što je bitno da se bilo koje optimizovanje sistema odraditi na pravi način, tako je isto važno i proces optimizacije sajta voditi onako kako treba. I što je još važnije, za prave (i održive) rezultate SEO optimizacije sajta je potrebno vreme, i toga morate biti svesni. To je tak zato što je seo optimizacija posao ozbiljan, i što zahteva maksimalnu posvećenost i znanje.

 

Lako možete naći seo optimizacija sajta tutorijal, gde vam je predstavljeno kako taj proces treba da teče, ali za ozbiljan rad na sajtu je potrebno kontaktirati profesionalce koji vam mogu pružiti kompletnu i kvalitetnu uslugu.

 

Zadovoljni klijenti

 

Naša agencija sa svojim višegodišnjim iskustvom koje poseduje, konstantno radi na unapređenju svoje usluge, a naši zadovoljni klijenti sa kojima imamo saradnju su nam garancija da radimo na pravi način.

 

Ne može se naći jednostavan odgovor na pitanje sta je SEO optimizacija web sajta, jer je to proces koji zahteva konstantan rad i sastoji se iz niza poslova koje je potrebno uraditi (i raditi) na pravi način. Bez obzira da li se pristupa izradi novog sajta (web shop ili prezentacioni sajt) ili se optimizacija radi na već postojećem sajtu.

 

Svakako, na sastanku sa klijentima zajedničkom analizom dolazimo do najboljeg rešenja, i donosimo odluku kada je bolje ići na izradu novog sajta, a kada se proces optimizacije nesmetano može vršiti na postojećem sajtu.

 

SEO optimizacija kada se radi novi sajt

 

Proces optimizacije za Google počinje i pre same izrade sajta i odnosi se na sve procese koje je potrebno obaviti na samom sajtu, kako bi on bio spreman za dalji rad. To je ujedno prva faza, dok se druga faza SEO optimizacije sajta odnosi na rad i procese koji se obavljaju van samog sajta.

 

Prva faza

 

  • Analitika niše
  • Konceptualizacija web sajta
  • Kreiranje sadržaja web sajta
  • Usklađivanje sadržaja sa potrebama optimizacije
  • On site SEO

 

Druga faza

 

  • Link building proces
  • Social signali sa društvenih mreža
  • Kontinuirano kreiranje novih sadržaja sajta
  • Kontinuirana Onpage analiza i Onpage korekcije

 

 

 

Analitika niše i konceptualizacija sajta - temelj budućeg rada

 

Analitika podrazumeva detaljno istraživanje ključnih reči u vašoj niši, odnosno oblasti poslovanja. Analitici pristupamo izuzetno ozbiljno i radimo je temeljno, jer ona predstavlja osnovu posle koje razvijamo SEO strategiju i pravimo dalji plan rada.

 

U ovoj fazi je potrebno odrediti sve one fraze koje su bitne za sajt na kome se radi, odnosno one za koje bi sajt trebao da se pozicionira u vrhu Google pretrage. Analitikom se definišu najtraženije fraze, zatim one koje su manje tražene, ali na kojima ima smisla raditi jer će i one doneti konverziju, kao i long tail fraze koje je smisleno gurati. Kada se ovo uradi, dobija se putokaz u kom smeru će teći optimizacija sajta, odnosno na čemu će biti fokus.

 

seo optimizacija sajta

 

Naš princip rada nije rad samo na jednoj ključnoj frazi, već nam je osnovni cilj da sajt pozicioniramo u vrhu pretrage za što širi dijapazon bitnih fraza koje će dovoditi do porasta organske posete na vašem sajtu, kao i povećanja konverzije.

 

Nakon detaljne analitike se pravi koncept sajta. On mora u obzir uzeti kako proizvode ili usluge koje nudite, tako i ono šta vaša ciljna grupa traži na internetu. Koncept sajta mora biti takav da za korisnika bude pregledan, da lako može naći ono što ga zanima kada dođe na sajt, a u isto vreme svi SEO standardi moraju biti ispoštovani.

 

On site optimizacija

 

Pod on site SEO podrazumevamo sve one poslove koje je potrebno uraditi na samom sajtu.

 

Pre svega, svaka stranica treba da ima Title tag i Description tag. Ova dva taga su najbitnija sa stanovišta Google-a, i moraju se kreirati na pravi način. Title tag mora da sadrži i ključnu frazu koja je bitna za samu stranicu, dok Description tag (opis koji se vidi ispod naslova u pretrazi) mora imati odgovarajući poziv na akciju koji će privući potencijalnog kupca.

 

Pored ovih tagova, u okviru On site optimizacije kreiramo sadržaj na sajtu, a to podrazumeva opise kategorija i proizvoda. Ti tekstovi koje pišemo su unikatni i napisani su po SEO standardima.

 

Takođe, sve slike na sajtu moraju imati alt tagove, i to je svakako još jedan od detalja na koje je potrebno obratiti pažnju i koji utiču na rangiranje.

 

U ovoj fazi proveravamo i brzinu učitavanja stranica sajta, zatim interlinking, kao i celokupan vizuelni izgled. Pored toga što je sa tehničke strane potrebno da sve bude besprekorno, za optimizaciju sajta je veoma važno i da vizuelno bude na visokom nivou. Jer kada posetilac dođe na sajt, cilj ga je tu i zadržati.

 

Off site SEO i kreiranje novog sadržaja na sajtu

 

Kao što smo ranije napomenuli, kada se završi proces rada na samom sajtu, prelazi se u drugu fazu SEO optimizacije, koja je jednako bitna.

 

Ona podrazumeva kontinuiran ling building proces, kao i kreiranje socijalnih signala sa društvenih mreža samom sajtu.

 

Link building - proces koji podiže autoritet

 

Pre svega traba reći da je link building proces koji predstavlja kreiranje mreže linkova na drugim sajtovima koji vode ka vašem sajtu. Što je ta mreža šira i što više linkova sa drugih sajtova vode ka vama, to uticati na podizanje autoriteta vašeg sajta kod Google-a, a to direktno utiče na rangiranje u pretrazi.

 

Naša agencija proces link buildinga radi na potpuno prirodan način. Na druge sajtove plasiramo unikatne tekstove, koji se pišu na temu koja je bitna za vas, i iz njih vodi link ka vašem sajtu. Sadržaj koji se kreira je izuzetno kvalitetan i zbog kvaliteta ga objavljuju brojni portali, a iz teksta se prirodno link vodi ka vašem sajtu. Pored ovakvog link building-a, radimo i na link earning-u odnosno pronalaženju načina za potpuno prirodno dolaženje do linkova.

 

Na sastanku, zajedno sa vama, dogovaramo strategiju link buildinga, odnosno dinamiku objavljivanja linkova. A od dogovorene strategije zavisi i kojom brzinom će SEO optimizacija sajta dati rezultate.

 

Kreiranje social signala

 

Takođe, kreiranje social signala je jedna od stavki koja ne sme da se zanemari kada se radi optimizacija sajtova za Google, a ona podrazumeva deljenje sadržaja vašeg sajta na društvenim mrežama. Mi smo godinama unazad razvijali stranicu na Facebook-u ’Uređenje stana - saveti i trikovi’ koja broji oko 330.000 članova, kao i stranicu ’Zdravlje’ koja ima preko 36.000 članova. Preko tih stranica, ali i ostalih naših kanala na društvenim mrežama, klijenti dobijaju neophodne social signale koje Google vrednuje, što utiče na rast autoriteta samog sajta.

 

Kreiranje novih sadržaja sajta (bloga)

 

Što se kreiranja novog sadržaja na sajtu tuče, u dogovoru sa vama možemo pisati blogove na pažljivo odabrane teme koje su bitne za vaše poslovanje. Kreira se strategija i plan blog sadržaja, a nakon toga se definišu teme na nedeljnom, dvonedeljnom ili mesečnom nivou, u zavisnosti od dogovora sa klijentom. Nakon toga se po dogovoru pišu kvalitetni blog postovi po SEO standardima.

 

Benefiti blogova su višestruki. Od samog obogaćivanja sajta novim sadržajem, zatim pozicioniranja sajta u pretragama na ling tail fraze o koima je ranije bilo reči, do pisanja o atraktivnim temama koje će biti deljene na društvenim mrežama i gde će sajt generisati veliku posetu.

 

Kao primer dobre prakse i značaja kreiranja blog postova mozemo izneti kreiranje i sprovođenje blog strategije za firmu Baltic Junior i njen sajt Probotanic. U kratkom roku sajt je izrangirao za proizvode koje oni nude (ulje divljeg origana, kumina, itd...). Nakon toga smo napravili plan da kroz blogove guramo bolesti na koje njihovi proizvodi deluju. Pisani su kvalitetni blog postovi na teme - ešerihija koli, kandida, giht i mnoge druge. To za posledicu ima višestruko povećanje relevantne posete, što i jeste primarni cilj optimizacije sajta.

 

Kako radimo SEO optimizaciju na postojećem sajtu?

 

SEO optimizacija sajta koji već postoji počinje analitikom ključnih reči (kao i kada se radi novi sajt) i kreiranjem SEO brief-a.

 

SEO brief nam pomaže da sagledamo kompletno stanje u kom se sajt trenutno nalazi, i on nam daje odgovor na pitanje koje programske i sadržajne korekcije je potrebno izvršiti na sajtu kako bi se on pripremio za drugu fazu optimizacije (koju smo ranije u tekstu opisali). Deo sa programerskim korekcijama šaljemo programeru koji je radio sajt (u dogovoru sa klijentom korekcije mogu izvršiti i naši programeri), a sadržajne dorade radimo mi.

 

Nakon toga testiramo odrađene korekcije i kada se to završi sajt je spreman za drugu fazu u procesu SEO optimizacije sajta.

 

Konstantno praćenje SEO rezultata i efekata na vaše poslovanje

 

Preko alata kao što su Google analitika, Search Console, Google Tag Manager i mnogih drugih, konstantno pratimo rezultate koji se postižu vođenjem SEO procesa i u skladu sa tim planiramo sledeće korake. Takođe u stalnom smo kontaktu sa našim klijentima, tako da imamo uvid u konverzije koje se ostvaruju i kakav se efekat ostvaruje na rast poslovanja. Sve su to informacije od velikog značaja, jer samo na taj način možemo SEO kampanju usmeriti u pravom smeru i konstantno unapređivati.

 

Uvid u ceo proces i tok rada na optimizaciji vašeg sajta

 

Naravno, naši klijenti imaju kompletan uvid u ceo proces rada na optimizaciji njihovog sajta. To je izuzetno vazno iz razloga što imaju jasnu sliku šta dobijaju za budžet koji su odredili. A nama je izuzetno važno i to da klijent razume sam proces optimizacije sajta kao i benefite koje može ostvariti ako se SEO radi na pravi način.

 

proces SEO optimizacije sajta - infografik

 

SEO optimizacija sajta cena

 

Cena optimizacije sajta zavisi od više faktora, tako da sa našim klijentima na sastanku preciziramo šta za koju cenu mogu da očekuju. Cena se definiše u zavisnosti od intenziteta poslova, a to podrazumeva vreme provedeno na analizama i Onpage korekcijama, zatim broj i kvalitet blog postova koji bi bio pisan od strane našeg tima, intenzitet link building procesa, kao i eventualnog dogovora da deo poslova preuzme sam klijentov tim.

 

Zajedno sa klijentom na sastanku ćemo napraviti najbolji i najoptimalniji mogući dogovor za konkretan projekat, i nakon toga će cena biti potpuno jasna i definisana.

 

Ako želite da saznate informacije o ceni, ali i svim ostalim detaljima koji se tiču procesa SEO optimizacije, budite slobodni da nas kontaktirate u bilo kom trenutku.

 

Deo naših referenci

 

Pogledajte deo naših referenci, a na sledećem linku možete pronaći kompletan naš portfolio.

 

SEO referenca air serbia

Air Serbia

 

Glavna fraza: avio karte

 


 

ePonuda

Fraze: bela tehnika, televizori, računari, laptopovi

Millenium Medic

 

Fraze: beta hcg, d dimer, homorni štitne žlezde, tumor marker

Beoguma

 

Fraze: auto gume, letnje gume, zimske gume,

prva-poliklinika.logo


Prva poliklinika

 

Fraze: poliklinika Beograd, gastroskopija, kolonoskopija, ginekološki pregled

SEO referenca maxima lucani

Maxima Lučani

 

Fraze: boje za zidove, boje za krečenje, lepak za pločice

SEO referenca 4u pharma

4U Pharma

 

Fraze: probiotik za decu, jačanje imuniteta

SEO referenca mobiliart

Mobiliart d.o.o.

 

Fraze: LED sijalice, LED rasveta

SEO referenca Woby haus

Wooby haus

 

Fraze: bušilice, brusilice

SEO referenca auto skola pavlin

Auto škola Pavlin

 

Fraze: auto skola, polaganje vožnje

SEO referenca pulse

Pulse Serbia

 

Fraze: rancevi za skolu, ranac za putovanje

SEO referenca dekor dom

Dekor Dom


Fraze: posteljina, zebra zavese

 

 

logo-lavauto

 

Lav Auto


Fraze: mali servis, lanci za sneg, patosnice za auto

SEO referenca bebo klub

 

Bebo club


Preko 1.000 fraza na vrhu pretraga

SEO referenca probotanic

Probotanic

 

Fraze: kandida, ešerihija koli

 

Najčešća pitanja vezana za SEO optimizaciju sajta

 

Koje alate koristite za praćenje rezultata optimizacije?

 

Za praćenje rezultata koristimo Google analitiku i Search Console-u. Ali je posebno važno istaći da su ovi alati korisni samo ako se koriste, i ako se informacije koje se dobijaju upotrebe, na pravi način. Uz ova dva primarna alata koristimo i niz drugih, uz pomoć kojih dobijamo kompletnu sliku i koji nam pomažu da jasno definišemo naredne korake.

 

Sto se tiče analize i realizacije link building procesa, koristimo brojne alate kao što su Ahrefs i ostali.

 

Da li su SEO kursevi koji se organizuju korisni i dovoljni da se steknu potrebna znanja vezana za optimizaciju sajtova?

 

SEO optimizacija kurs može biti izuzetno koristan, ali samo ako ga drže oni koji poseduju iskustvo u praksi, odnosno imaju projekte iza sebe. Nećete putem kursa postati SEO specijalista (stručnjak), ali možete dobiti kvalitetnu osnovu koja će biti odlična polazna tačka da se razvijete u pravom smeru.

 

Naša agencija organizuje SEO kurseve na kojima svoje bogato iskustvo prenosi na polaznike koji dobijaju najkvalitetniju obuku. Svi zainteresovani mogu da se prijave ovde za kurseve koje ćemo organizovati u narednom periodu.

 

optimizacija sajtova za GoogleDa li optimizacija sajta uključuje i pretragu sa mobilnih uređaja?

 

Da. Često dobijamo pitanja sta je optimizacija telefona i da li rad na optimizaciji sajta podrazumeva da će se sajt pozicionirati u vrhu pretrage i na mobilnim telefonima i drugim uređajima. Naravno, ako se SEO proces radi na pravi način on će rezultate davati nevezano za uređaj sa kog se vrši pretraga.

 

U dilemi sam - SEO ili Google Adwords? Šta raditi?

 

Mnogi klijenti sa kojima sarađujemo su u početku imali ovu dilemu, odnosno sva svoja sredstva su ulagali u Google Adwords, potpuno zapostavljajući optimizaciju. A naše iskustvo kaže da SEO optimizacija mora imati apsolutni prioritet. Jednostavno je, optimizacija sajta koja se radi na pravi način daje dugoročne rezultate, dok Google Adwords daje rezultate samo dok plaćate.

 

Mi našim klijentima savetujemo da pored budžeta za SEO, obezbede i deo sredstava za Adwords, iz prostog razloga da bi se lakše premostio period dok optimizacija ne da pun rezultat.

 

Da li postoji garancija da će moj sajt biti prvi na Google pretrazi?

 

Ne, garancija za tako nešto ne postoji. Ko vam kaže drugačije, pokušava da vas obmane. Google često menja svoj algoritam, i sa tim se i faktori koji utiču na rangiranje menjaju.

 

Garancija mogu da vam budu samo rezultati koje je agencija sa kojom sarađujete već postigla. A tu sa ponosno možemo da kažemo da naši klijenti drže prva mesta na Google-u za desetine relevantnih fraza iz najrazličitijih oblasti.

 

Da li postoji neko ograničenje u broju fraza koje za koje sajt može da se optimizuje?

 

Ne, u tom smislu nema ograničenja, ali svakako ćemo kroz kreiranje SEO strategije utvrditi koji su nam prioriteti. SEO optimizacija sajta se mora raditi sa jasnim planom, i to je svakako jedan od preduslova da se ostvari uspeh.

 

 

KomentariIme i prezime
Sajt
Email
Komentar
Zbog spama unesi kod :
Saglasan sam sa politikom privatnosti
Poslednje sa našeg bloga
Filteri i prepisani URL - zašto su važni?

Filteri i prepisani URL - zašto su važni?

Filteri i prepisani URL-ovi su veoma bitni za sajt i sam SEO. Filteri se koriste za filtriranje sadržaja na web stranicama, dok se prepisani URL-ovi koriste za preusmeravanje korisnika na željenu stranicu i poboljšanje SEO-a. Zajedno pružaju bolje korisničko iskustvo i poboljšavaju rangiranje vašeg sajta na pretraživačima.

Značaj B2B online shopa za poslovanje

Značaj B2B online shopa za poslovanje

U današnjem digitalnom dobu, poslovanje se sve više premešta na internet. B2B (Business-to-Business) online shopovi postaju neophodni za preduzeća koja žele da ostanu konkurentna na tržištu. 

poziv