Optimizacija sajta za mobilne telefone

13.05.2020

Mobilni telefoni se u današnje vreme više koriste kao računari nego kao telefoni što govori i podatak da više od 70% pretraga interneta dolazi upravo preko mobilnog telefona. S tim u vezi optimizacija sajta za mobilne telefone je nešto što predstavlja obavezu svih ozbiljnih firmi. Dodatno, Google je od januara 2019. uveo “Mobile-first index” što znači da je prioritet dat sajtovima koji su optimizovani za mobilne telefone.

 

U ovom tekstu ćemo pokušati da objasnimo šta znači optimizacija sajta za mobilne telefone i kako je sprovesti u delo. 


Šta predstavlja optimizacija sajta za mobilne telefone

Kada se pomene optimizacija sajta svima je jasno da se govori o prilagodjavanju veb sajta ili internet prodavnice korisnicima ali i pretraživaču kao što je Google. Obzirom da 2/3 posetilaca sajtova koriste mobilne telefone za pretragu, potrebno je optimizovati sajt za mobilne tako što će se prilikom izrade sajta pre svega voditi računa o dizajnu koji je prilagodjen ekranima mobilnih uredjaja. 

Optimizacija sajta za mobilne telefone 1

 

Image Author: Seobility App Store Optimization, License: CC BY-SA 4.0

Sa druge strane funkcionalnost i brzina sajta takodje moraju biti optimizovane za mobilne telefone koji često imaju slabije karakteristike od laptop ili desktop računara. Naravno, da bi bilo ko pronašao vaš sajt potrebno je optimizovati sajt i za pretraživače primenom najboljih praksi pri izradi sajta i kreiranjem SEO strategije


Optimizacija sajta za mobilne telefone zahteva pre svega znanje i veštine iz više oblasti kao što su dizajn, programiranje i marketing, za šta je potrebno angažovati tim profesionalaca. Ako vam je potrebna optimizacija sajta za mobilne telefone kontaktirajte nas.

 


 


 

Responsive dizajn sajta za mobilne telefone

Prvo šta posetilac sajta primeti je dizajn. Ukoliko sajt nije prilagodjen ekranima mobilnih uredjaja vrlo verovatno će ga odmah napustiti, što dovodi povećanja procenta napuštanja sajta odnosno visokog “Bounce rate”-a  koji je jedan od SEO faktora koji utiču na rangiranje sajta na pretrazi.  

Responsive veb sajt podrazumeva da je dizajn sajta prilagodjen ekranima svih uredjaja, sadržaj je jasno vidljiv i navigacija prilagodjena. Kretanje korz sajt mora biti intuitivno tako da se korisniku omogući da na jednostavan način izvrši akciju ili dodje do željenog sadržaja.

 

Responziv dizajn za mobilne telefone

Brizna sajta za mobilne telefone

 

Optimizacija sajta za mobilne telefone

 

 

Brzina sajta je jedan od najvažnijih SEO signala koji utiču na pozicioniranje na Google pretrazi, naročito kada se govori o mobilnim telefoinima. S obzirom da preko mobilnih telefona često pretražujemo dok smo u pokretu  internet konekcija  koja se koristi je nešto sporija nego ona koju koristimo kod kuće ili u kancelariji za desktop računare.

 

 

 

Takodje, mobilni telefoni često imaju nešto slabije karakteristike od računara pa je učitavanje sajta sporije.

 

 Da bi se optimizovala brzina sajta za mobilne telefone potrebno je primeniti najbolje prakse izrade internet prodavnica i prezentacionih veb sajtova kao što je parcijalno učitavanja sadržaja ili unapred učitavanje stranica bazirano na predvidjanju ponašanja korisnika.


Na brzinu sajta posebno utiču slike koje su često neadekvatnog formata i rezolucije. Optimizacija sajta za mobilne telefone podrazumeva optimizaciju slika koje ostaju u visokog kvaliteta, odgovorajućeg formata a pri tom su dosta manje “težine”, što doprinosi brzini sajta. 


 

 

 

 

CRO - optimizacja konverzija na sajtu za mobilne telefone

 

Koliko god sajt bio brz i dobro dizajniran za mobilne telefone, ako ne ispunjava svoju svrhu možemo reći da sajt i nije optimizovan za mobilne telefone. Svaki posetilac dolazi na sajt kako bi rešio svoj problem a svrha sajta i vašeg biznisa jeste da mu pomogne da ga reši. 

Recimo da je posetilac došao sa mobilnog telefona na vaš sajt kako bi rezervisao sto u vašem restoranu, vi mu morate omogućiti da to uradi jednostavno tako što će vas pozvati direktno sa sajta. Umesto postavljanja kontakt forme gde posetilac mora da ostavlja podatke i piše dugu poruku, postavljanjem plutajuće slušalice će samo uz jedan klik moći da rezerviše sto. 

Optimizacija konverizja za posetioce koje doloze preko mobilnih uredjaja na vaš sajt predstavlja sprovodjenje najboljih praksi i pažljivo analiziranje posetioca kako bi što veći broj posetilaca izvršilo akciju koja je važna vaš biznis, bilo da je to kupovina preko online prodavnice, poziv sa sajta ili zadržavanje na sajtu.

Optimizacija sajta za mobilne telefone je obavezna u današenjem poslovanju jer svi pokazatelji govore da se sve više koriste mobilni uredjaji umesto računara. Ukoliko vam je potrebna optimizacija sajta za mobilne telefone kontaktirajte nas a mi ćemo primeniti veštine i znanja koja su pomogla unapredjenju poslovanja velikom broju klijenata.

KomentariIme i prezime
Sajt
Email
Komentar
Zbog spama unesi kod :
Saglasan sam sa politikom privatnosti
poziv